uterum

NOVOROOMS UTERUM är till för att användas på sommaren som väderskydd, försedda med stora öppningsbara glasytor för kontakt med naturen utanför. Man kan välja att ge uterummet en viss isolerförmåga, vilket ger möjlighet till uppvärmning och därmed en betydande säsongsförlängning i det svenska klimatet.

Stomme till uterum

När man skall välja stomme finns det i huvudsak två frågor att ta ställning till, formen på utbyggnaden, samt materialval.

Form

Pulpettak

Detta är den vanligaste konstruktionstypen för ett uterum. Taket får då ett fall i en riktning vilket ger det ett stilrent utseende. Ett uterum i pulpetutförande går att göra nästan hur brett som helst.

Sadeltak

väljs oftast där det är ”ont om höjd” vid det befintliga huset, eller av estetiska skäl. Med ett sadeltak får du gott om takhöjd i uterummet.

Kuverttak

föredras av estetiska skäl och när utbyggnaden byggs runt husets hörn.

Tak till uterum

NOVOROOM har ett flertal takmaterial att välja på. Nedan följer några som fungerar bra till ditt uterum.

Takmaterial

Kanalplasttak

Vår kanalplast finns i ett antal kvaliteter med olika isolerförmåga för olika behov. Ett kanalplasttak sprider solljuset i rummet till en behaglig nivå. Snö och is får inget fäste, med normal lutning behöver taket aldrig skottas med ett kanalplasttak.

Polykarbonat ger ett underhållsfritt tak i ett rum med ljus och rymd
Här är skälen som gör att Novoroom använder isolerplastskivor av okrossbar
och UV-stabil polykarbonat för våra takkonstruktioner:
– Skivorna ger rummet både ljus och rymd
– Polykarbonat är både slagtåligt och energibesparande
– Materialet har extremt lång livslängd
– Materialet är vattenavstötande och köldresistent
– Skivorna har låg vikt
– Skivorna är enkla att montera och kapas med vanlig hand- eller pendelsåg
– Snö och is får inget fäste. Med normal lutning behöver taket aldrig skottas.
– Under sommaren släpper taket bara in så mycket solljus att det blir
behagligt att vistas i rummet.
– Skivorna har ett UV-stabiliserande filter på båda sidorna, som gör att solens
strålning inte kan bryta ner dem
– Profilerna tillverkas i anodiserad aluminium och nock- och täckningsplåtar i
plastbelagd stålplåt.
– Taket levereras med alla tillbehör som behövs.

Novoroom Isolertak tillverkas i två tjocklekar av polykarbonat. Valet görs
efter de krav som ställs på takets isolerande förmåga. 20 mm kanalplasttak används som en klimatskärm och för att förlänga sommaren. 50 mm kanalplasttak används till vinterträdgårdar.
Materialet är överlägset i styrka, lätt att arbeta med (kapas med vanlig såg!)
och dessutom slagtåligt. Lång livslängd är också något som kännetecknar
polykarbonat, liksom det behagliga ljusgenomsläppet.
Taklutningen bör vara minst 5°, vilket motsvarar en lutning på 9 cm/m.

Glastak

är ett exklusivare val som ger direkt kontakt med himlen och värmer upp rummet snabbt. Glaspartierna är utrustade med solskyddsfilm som håller strålningsvärmen på rätt nivå under sommaren. Det finns ett flertal olika isolernivåer att välja på.

Täckt tak

är givetvis ett alternativ, dvs byggt på samma principer som husets, med papp, plåt eller tegelytor.

Glasparti till uterum

När du väljer partier så behöver du tänka på hur och när du vill använda ditt uterum. Räcker ett enklare väderskydd eller kanske behöver du något mer isolerande.

Partier

Orginal

Vad sägs om att börja sommaren redan i april och sedan behålla den en bra bit in i oktober? Ett extra rum som förlänger sommaren rejält: här kan du njuta av morgonkaffet långt in på i oktober. Den här enkla, praktiska och prisvärda varianten av Novoroom ger dig denna möjlighet!

Enkelglasen är tillverkade av härdat säkerhetsglas och skyddar effektivt mot väder och vind. Konstruktionen är stabil, säker och komfortabel.

De ljudlösa skjutdörrarna har en inbyggd handtagsprofil i aluminium och dubbla tätningslister av borst nedtill. Våra ramar är tillverkade av aluminium och har en unik handtagsprofil. Här kan vi lova maximal stabilitet och styrka i det rostfria och underhållsfria materialet.

Novoroom Original finns som standard i vit lack eller naturfärgat. Är det en praktisk och prisvärd variant du söker för ditt nya extra rum, så heter det Novoroom Original!

Energi

Med sina energisparglas i dörrar och fönster ger Novoroom Energi en

förlängd sommarsäsong med jämnt fördelad temperatur. Kompletterar du med en mindre tillsatsvärme, kan du mitt i vintern hålla temperaturen runt 5°C, vilket är precis lagom för att exotiska växter ska trivas.

Många av våra kunder förser sina Novoroom Energi med infravärme i taket och har stor behållning av rummet även när hösten slår till med blåst och kyla. Ännu bättre isolering i energisparglasen Novoroom Energi har härdat säkerhetsglas i båda rutorna, det ena belagt med metalloxid som inte

syns. Infallande ljus passerar obehindrat, men beläggningen reflekterar solens värmestrålar och hindrar

värmen från att ta sig ut. När värmen bromsas fördelar sig temperaturen jämnt och energiförbrukningen blir låg. U-värdet är 2,0.

Material på stomme

De kompletta limträstommarna från Novoroom ger ditt uterum/vinterträdgård/tillbyggnad ett klassiskt och gediget uttryck. Limträ är ett material som till skillnad från vanligt virke inte vrider sig, det är även ett mycket beständigt material som i förhållande till sin vikt är ett av de starkaste konstruktionsmaterialen.
Stommen tillverkas av renhyvlad gran med vattenfast limfog för kapning på platsen, ett arbete som inte tar mer tid än någon timme. Och den monteras med vanliga spik och beslag. Några komplicerade specialverktyg behövs inte!
– Miljövänligt
– Beständigt
– Enkel montering
– Bra brandmotstånd

AluStruct Original är en modern aluminiumstomme avsedd för uterum som inte värms upp kontinuerligt under vintern. Aluminiumprofilerna ger en mycket slank konstruktion, maximerar uterummets glasyta och minimerar storleken på alla synliga balkar. Du kan välja bland ett stort urval färger och självklart är stommen underhållsfri.

– Inbyggd vattenavrinning
– Underhållsfri
– Du kan välja bland över 50 olika färger
– Alla komponenter anländer färdigkapade
– Integrerad infästning för takglas

Filmer